Woordelijke transcriptie

De meest voorkomende transcriptievorm is de woordelijke transcriptie. Hierbij transcriberen we wat er gezegd wordt. Kromme zinnen blijven kromme zinnen. Wel laten we alle haperingen, stopwoordjes, herhalingen van woorden en achtergrondgeluiden weg.

Om je een goed beeld te geven van een woordelijk transcript zie je hieronder de eerste twee minuten van een geluidsfragment van College Tour (interviews Twan Huys met Mark Rutte).

Woordelijk uitgewerkt

I: Goedenavond en welkom bij College Tour. Volgens de parlementaire pers is hij de beste politicus van dit jaar, maar zijn carrière verliep grillig. Een politieke strijd met Rita Verdonk kostte hem bijna de kop, maar nu is hij dan een van de jongste premiers die het land ooit heeft gehad en dit is zijn allereerste grote televisie-interview. En daarom hier op zijn oude universiteit in Leiden interview ik samen met 600 studenten, in de Pieterskerk, de premier van dit land, Mark Rutte.

R: Hi Twan.

I: Welkom. Ga zitten. Ik vergat er nog een te melden man van het jaar, ook nog.

R: Ja, ik dacht al klein foutje maar […]

I: Ja, maar Een Vandaag heeft u overgeslagen. Dat had nog gekund politicus van het jaar.

R: Ja, daar is Emile Roemer begrijp ik de winnaar dus geworden. En ja […]

I: Ja we hebben twee SP’ers in de zaal.

R: Nou, zal toch wel […]

I: Steek je hand maar op. Ja.

R: En zeer verdiend echt hele gewaardeerde collega.

I: Leiden, dit is uw oude universiteitsstad. Wat was u voor een student in de jaren dat u hier was?

R: Ja, ik was als student redelijk actief in mijn studie, maar ik was vooral daarnaast heel actief. Dus ik heb er altijd heel veel naast gedaan. Een aantal jaren voorzitter geweest van de liberale jongerenorganisatie JOVD. Ik was actief in de muziekwereld, begeleidde een aantal klassieke zangers, gaf wat pianoles, dus ik deed er veel naast.

letterlijke transcriptie?


extra letterlijke transcriptie?


Wanneer kies je voor woordelijk transcriberen?

Je kiest voor een woordelijk transcript wanneer het vooral gaat om een goede weergave van de inhoud van de tekst. De manier waarop iets gezegd wordt, is minder van belang.

Uiteraard is het mogelijk om bij een woordelijk transcript extra’s toe te voegen zoals bijvoorbeeld tijdscodering (timestamps).
al vanaf

1,22p/m
  • met 1 spreker
  • goede kwaliteit audio


maak een audio bestand

upload het bestand

kies de vorm van uitwerking

nu zijn wij aan de beurt

binnen 3- 5 werkdagen je Word-bestand